Рицарски битки, автентични оръжия, древни гозби и занаяти показват в парк „Лаута”

18.09.2021

„Нашите земи са пълни със слоеве цивилизация. Дали обаче спазваме заветите, които са оставили дедите ни –събраните в сноп пръчки, надписът на Народното събрание „Съединението прави силата”. Иска ми се да осъзнаваме силата на мотото на Пловдив – Европейска столица на културата „Заедно”. Нека загърбим завистта и омразата и да вървим напред”. С тези думи кметът на район „Тракия” Костадин Димитров даде официалния старт на фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство” в парк „Лаута”. Той благодари на организаторите, че предавайки историята, я съхраняват за поколенията.

Приветствени думи отправи и ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева. „Нашият университет е партньор на това събитие, защото земеделието е най-древният поминък, а и днес България е на водещите места в този сектор”, заяви тя и призова посетителите поне за миг да забравят за дигиталните технологии и забъзрания свят и да се потопят в историята.

В парк „Лаута” днес и утре до обяд зрителите могат да се потопят в древността, в свят на траки и прабългари, гладиатори и рицари, викинги и татари, да станат свидетели на зрелищни демонстрации на бойни техники, на автентично облекло и оръжия, на приготвяне на средновековни гозби и питиета, на езда. Историческата атмосфера се допълва и от изпълненията на древна музика.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен” се провежда за трети път в парк „Лаута” и е част от Културния календар на Община Пловдив. В него има над 200 участници от цялата страна, Румъния и Украйна.

Организатори са сдружение с нестопанска цел „Заедно за личностно развитие”, сдружение за исторически възстановки „Филипопол” и сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол”. Събитието се организира с помощта на спомоществуватели и подкрепата на район „Тракия”.