Мисия „Лаута” обедини доброволци и компании, стотици почистиха парка

03.10.2021

Мисия „Лаута” обедини доброволци и компании, стотици почистиха парка
Мисия „Лаута” обедини доброволци и компании, стотици почистиха парка

Стотици пловдивчани се включиха днес в Мисия „Лаута”, обединени от каузата за почистването на парка от изсъхнала дървесина и битов отпадък. Инициативата на кмета на район „Тракия” Костадин Димитров, директора на ОП „Градини и паркове” Веселин Козарев и на ОП „Чистота” Димитър Георгиев събра в слънчевия съботен ден доброволци от всички възрастови групи. Тя бе подкрепена от граждански сдружения и пловдивски фирми.

С общи усилия край алеята бяха събрани големи количества клони и изсъхнали дървета, чието извозване ще продължи и в началото на следващата седмица от ОП „Градини и паркове”. Радостното е, че събраният битов отпадък бе много по-малко, информира кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

„Мисия „Лаута” за мен и екипа ми започна още преди 10 години. От тогава до днес с постоянни усилия успяхме да социализираме парка и да го превърнем от опасно място в предпочитано за спорт и отдих. Днес той е осветен, с асфалтирани алеи, детски и спортни площадки, фитнеси, барбекюта”, заяви Костадин Димитров и допълни, че идеята е инициативата да се провежда периодично.

Директорът на ОП „Градини и паркове” Веселин Козарев обясни, че от началото на седмицата екипи на предприятието са работили по отстраняването на болни и сухи дървета и клони, тъй като зелената система в парка има нужда от почистване.

Специално за осъществяването на акцията от „Милара интернешънъл” предоставиха електрически камион тяхно производство за извозване на събрания битов отпадък.

Акцията се осъществи в партньорство със Сдружение „БГ Бъди активен“ и проект „Партньорство за красива и чиста България” и срещна подкрепата на много компании. В нея се включиха и представители на доброволческото формирование „Пловдив 112”, Спортен клуб по лека атлетика „Локомотив”, карате клуб „Тракия” и Армейски спортен клуб по таекуон-до „Тракия”.

Освен в кауза Мисия „Лаута“ днес се превърна и в празник, тъй като след усилената и успешна работа имаше музика и много награди.

„Благодаря на доброволците, които се включиха в инициативата. Убеден съм, че заедно можем превърнем парк „Лаута” в още по-привлекателно място”, заяви кметът на „Тракия” Костадин Димитров и подчерта безценната подкрепа на партньорите и спомоществувателите:

и за подаръците за томболата, осигурени от „Хобо България Пловдив”, БГ Радио, РД Студио, Елко Мес Пловдив, Белла България, Метал Ин, Биттел и др.