Креативни забранителни табели в „Лаута” насърчават действия за по-чист град

01.09.2020

Креативни забранителни табели в „Лаута”

 

Креативни забранителни табели в „Лаута”Възможно ли е една забранителна табела да промени отношението на хората към чистотата? Това е възможно, убеждават ни от сдружение „БГ Бъди активен” с нов социален експеримент – поставяне на креативни забранителни знаци в парк „Лаута”. Това е поредната акция сред гражданите, с която от „БГ Бъди активен” целят да бъде привлечено вниманието на хората към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота. Табелите имат послания, които чрез силата на хумора, да провокират гражданите да се замислят по темата за общата ни отговорност към градските пространства. Дизайните на въздействащите и забавни знаци са избрани от жури, след като сдружението проведе конкурс сред дизайнери, студенти и хора на изкуството на теми: „Чиста градинка/парк“, „Кучето е отговорност“ и „Фасове“.

Инициативата е част от дългосрочната програма на „БГ Бъди активен“ „_МЯСТО България“, с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда. Поставянето на забранителните табели в „Тракия” се осъществява в партньорство с район „Тракия”– Община Пловдив.

“Сигурен съм, че малките промени в средата могат да доведат до грандиозни промени в поведението. С леко намигване табелите целят да насърчат промяната в отношението към чистотата и условията, в които живеем. И това е възможно. Поставяйки тези табели, седмица преди предстоящите големи събития в парка се надяваме те са успеят да привлекат вниманието на хората към това, какво оставят след себе си самите те, а и големите събития като цяло. Не трябва да забравяме, че можем да се забавляваме на чисто и да пазим средата около нас, за да ни бъде приятно и утре, след събитието да бъдем отново тук – в любимия парк на тракийци “, коментира кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

“Радваме се, че срещнахме подкрепа от Общината на район „Тракия” за пореден път. Искаме да вдъхновим хората да бъдат креативни, активни и отговорни към мястото, в което живеят. Според представително проучване сред пловдивчани от миналата година около 60% от гражданите са били свидетели на безразборно изхвърляне на отпадъци и опаковки, но едва малко над 4% посочват, че редовно правят забележка на нарушителите. Вярваме, че е въпрос на време и натрупване на положителни примери, за да се случи това.“ – казва Ласка Ненова от сдружение „БГ Бъди активен”, инициатор на програмата „_Място България”.

В проучване, което „БГ Бъди активен” осъществи през 2019-та сред гражданите на Пловдив, жителите заявяват, че опазването на околната среда е много важно за тях – цели 68% твърдят така, но за сметка на това тези, които на практика редовно събират отпадъците разделно в домакинството си са само 27%. Подобна е ситуацията и по отношение на търпимостта към замърсяването – около 60% са били свидетели на безразборно изхвърляне на отпадъци и опаковки, но едва малко над 4% посочват, че редовно правят забележка на нарушителите.