Костадин Димитров и Пламен Панов откриха пътуващата изложба #БезОтпадъци

18.06.2020

пътуващата изложба #БезОтпадъци

пътуващата изложба #БезОтпадъци

Истории #БезОтпадъци разказват таблата на изложбата, посветена на живота с по-малко отпадъци. Пътуващата изложба, която бе открита официално днес, провокира гражданите с темата за общата ни отговорност да живеем в чисти и красиви градове. На събитието пред Дома на културата „Борис Христов” присъстваха заместник-кметът по култура на Община Пловдив Пламен Панов и кметът на район „Тракия” Костадин Димитров.

Изложбата е част от дългосрочната програма на “БГ Бъди активен“ – “_Място България”, финансирана от Фондация Кока-Кола, целяща да фокусира вниманието на обществото върху нуждата от промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking

Тук говорим също за култура. За култура на опазването на околната среда и най-вече за правилното управление на отпадъците. Няма как да не съм щастлив и да ги подкрепям. Защото те са доказали с много инициативи, че умеят да променят градската среда. Прекрасната пейка пред Дома на културата, дарена от тях, е от рециклирана пластмаса, каза заместник-кметът на Община Пловдив Пламен Панов.

С малките неща, дори с това да пием вода от бутилка за многократна употреба, даваме добър пример. Благодаря ви за това, което правите, заяви Костадин Димитров – кмет на район „Тракия”, където инициативите на БГ „Бъди активен“ от миналата година промениха зоната пред кметството и няколко междублокови пространства.

Изложба #Безотпадъци ще направи обиколка из България, като ще стартира от град Пловдив и ще продължи към Варна, Шумен, Добрич, Силистра.  Експозицията на интерактивни модули ще бъде гост на всички градове част от проекта “_Място България“, като таблата ще гостуват в рамките на 2 седмици във всеки един град.

Под тепетата тя ще бъде разположена в пространството пред Дом на културата Борис Христов. Откриващото събитие ще бъде на 18 юни от 11 часа, с близост до поставената от сдружението пейка, изработена изцяло от рециклирана пластмаса. Дизайнерската пейката е едно от креативните места за сядане, с които града се сдоби, благодарение на пловдивчани, които събираха разделно своите отпадъци през последните три месеца на 2019 г. Това стана реалност благодарение на кампанията “Искам да съм пейка“, част от платформата за Чиста европейска столица на културата – Аз, Ти, Пловдив!

“За да постигнем устойчива промяна в отношението на гражданите към чистотата и градската среда е важно всички ние да видим проблема и да се изправим очи в очи с него. Истините да боклука не трябва да остават скрити. Важно е да се говори за проблемите открито и осъзнато, въпреки че понякога истината е наистина грозна и стряскаща” – смята Ласка Ненова от сдружение “БГ Бъди активен”- “Показвайки добрият пример, искаме да борим негативните неща. Освен полезни съвети и решения за това как да рециклираме, как да намалим отпадъците си в ежедневието и как да променим средата около нас, споделяме реален пример от Пловдив – кампанията “Искам да съм пейка”, която насърчава разделното събиране и рециклиране на пластмасови опаковки. Кампанията успя да ангажира гражданите и бе регистрирано увеличение с 69% на сортираната за рециклиране пластмаса, събрана в жълтите контейнери на партниращата организация ЕКОПАК България, спрямо същия период на 2018 г. Като знак на благодарност за активността „БГ Бъди активен“ подари 20 креативни места за сядане на открито, които да допринесат за облагородяване и оживяване на публичните пространства.”

Изложбата е плод на съвместната работа на сдружение “БГ Бъди активен“ с дизайнерите от графично студио ПУНКТ. Общо 16 са визите, които по интересен начин насочват вниманието на обществото върху намаляването на отпадъците, рециклирането и грижата за общите пространства и устойчивия начин на живот и ги мотивира да следват този модел в ежедневието си.

Изложбените табла съдържат интересна образователна информация за това кои продукти могат да се рециклират и кои не, както и идеи как да живеем в по-чисти и по-красиви места. Наситени с много цвят, динамика и експресивност, красивите модули ще помогнат на гражданите да научат и черната статистика за отпадъците или „Мръсните истини за боклука“. Историята е разказана така, че да увлече деца и възрастни, редувайки образи и текст. Разбира се, съдържанието включва и #ДобриятПример на инициативата Аз, Ти, Пловдив! от 2019-та, който да послужи за вдъхновение и да привлече повече съмишленици към каузата #БезОтпадъци.