В „Тракия“ наградиха пореден собственик на новорегистрирано куче

28.04.2018

В „Тракия“ наградиха пореден собственик на новорегистрирано куче

Кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров връчи днес предметни награди на Иванка Панчева, регистрирала домашния си любимец Алиса, порода кокер шпаньол. Електронната система за административна регистрация на домашни кучета е генерирала печелившия №7700, част от кампанията на Община Пловдив „Регистрирай куче и спечели награда“, която има за цел да стимулира активността на собствениците на кучета надлежно да декларират притежаването им. До среда на месец декември в рамките на кампанията предстои да бъдат раздадени още подаръци за домашния любимец – разнообразни аксесоари и груминг услуги.

До средата на декември е срокът и на кампанията за подпомагане кастрацията на домашни кучета и котки, отглеждани в Пловдив. В нея могат да се включат собственици на идентифицирани/чипирани домашни кучета с извършена административна регистрация, както и собственици на домашни котки, притежаващи надлежно издадени ветеринарномедицински паспорти. Желаещите да се възползват от условията по кампанията, могат да получат „талон за отстъпка” от Община Пловдив, Дирекция „Екология и управление на отпадъците” или в съответната районна администрация по местоживеене. За женските кучета и котки отстъпката е 35 лева, а за мъжките – 20 лева. Собственикът ще доплати остатъка от стойността на манипулацията на място във ветеринарния кабинет. Кампанията се провежда със съдействието на ветеринарни кабинета в Пловдив.

Информираме собствениците на домашни кучета, че декларирането на домашно куче в общината е задължително според националното ни законодателство. Административната регистрация на всяко домашно куче се извършва в района по местоживеене срещу представяне на документ за самоличност на собственика и редовно заверен ветеринарномедицински паспорт с отразени в него идентификация /маркировка/ на животното и задължителните ветеринарномедицински манипулации за периода.

Общият брой регистрирани домашни любимци в район „Тракия“ е 755. Към днешна дата около триста от тях не са извършили задължителната пререгистрация за 2018 год. Срокът за това е до 31-ви март. Размерът на годишната такса за притежаване на домашно куче за Пловдив е 30.00 лева.