Цвета Караянчева и Костадин Димитров откриха народния събор в „Лаута”

19.09.2020

Цвета Караянчева и Костадин Димитров откриха народния събор в „Лаута”

Цвета Караянчева и Костадин Димитров откриха народния събор в „Лаута”

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът на район „Тракия” Костадин Димитров дадоха официалния старт на петото издание на „Народен събор Пловдив” в парк „Лаута”.

„Днес Пловдив е сцена на дарования от цяла България, пъстра черга от гласове, мелодии, стъпки и шевици, въртележка от звуци и движения, звън на родопски чанове, кукерски маски, обреди, наричания, занаяти. Тази палитра от багри и ритми не може да остави никого равнодушен, защото е в кръвта ни, защото ни сплотява и ни държи за пояса”, заяви Цвета Караянчева пред участниците и гостите на събора. Тя благодари на кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров за поканата да бъде гост на фестивала, а на всички участници пожела „На добър час”!

От своя страна символичният домакин на събитието Костадин Димитров поздрави с „Добре дошли” участниците и гостите от цялата страна.

„Много съм развълнуван да чуя гайди и хубави гласове, всичко в мен танцува. Преди години бе трудно да минеш през „Лаута”, но успяхме с малки стъпки да направим така, че хората да използват парка за спорт, свободно време и почивка. А народният събор стана част от него”, каза кметът на район „Тракия”.

Заместник-кметът по култура на Община Пловдив Пламен Панов заяви, че е щастлив, че в рамките на една седмица председателят на НС гостува в града и има възможност да се убеди в разнообразието на богатия културен календар. „Народният събор е събитие, което традиционно вече е част от културния календар на града и носи своята голяма добавена стойност за културния живот, защото съхранява традициите, опазва корените, предоставя възможност за изява на десетки самодейни състави от цяла България”, заяви Пламен Панов.

На официалното откриване присъстваха организаторите от „Ясмина” Димитър и Петя Михови, народният представител Атанас Ташков, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, районните кметове Костадин Язов и Георги Стаменов, общински съветници.

Три сцени в парк „Лаута“ посрещнат изпълнители от цяла България. В рамките на двата фестивални дни – 19-ти и 20-ти септември 2020 г., организаторите от „Ясмина” са подготвили за посетителите уроци по народни танци, хоротеки, кукерски игри, изложби на занаятчии, старинни оръжия и народни носии, концерти на фолклорни оркестри и ансамбли, битова детска работилница и много други.

Част от програмата на фестивала ще бъдат ансамбъл „Тракия“, гайдарски състав „Големите гайди“, представителен ансамбъл и оркестър към АМТИИ – гр. Пловдив, Здравко Мандаджиев, оркестър „Пловдив“, оркестър „Феникс“, гайдарски състави от Чепеларе и Момчиловци, ансамбъл „Седенчица“, комитет „Родолюбие“, комитет „Традиция“, ансамбъл към УХТ – гр. Пловдив, солистът на БНР Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев и още много читалища, училища, пенсионерски клубове и самодейци от цялата страна.

За спокойствие на посетителите са осигурени безконтактни дезинфектаторни машини на всички входове и около сцените, предвидено е достатъчно място за свободно движение и спазване на дистанция. Организаторите препоръчват носенето на предпазни маски.

Дясната лента на бул. „Санкт Петербург” в посока „Тракия” ще бъде отделена за паркинг и ще се осъществява постоянен контрол на скоростта. Участниците в движението се призовават за повишено внимание.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития 2020.