Полицейските инспектори от „Тракия” отчетоха работата си през миналата година

18.02.2022

Полицейските инспектори от „Тракия” отчетоха работата си през миналата година

„Тракия е спокоен район и един от най-добрите за живеене. Няма тежки деяния, които да не са разкрити”. Това заяви заместник-началникът на V-то РУ на МВР – Пловдив, главен инспектор Валя Тодорова по време на отчета пред местното самоуправление и гражданите на полицейските и младшите полицейски инспектори относно състоянието на престъпността в обслужваната от тях територия и резултатите от работата им. Тя подчерта, че през изминалата година са изпълнени главните цели за гарантиране сигурността и обществения ред, противодействие на престъпността, контрол по Закона за движение по пътищата, защита на населението и др.

„Има спад с 22 % на регистрираните в „Тракия” престъпления през 2021 година – от 376 на 304. В същото време се отчита ръст на разкритите престъпления – от 40.4 % през 2020 г. на 62.74 на сто през 2021 г.”, съобщи гл. инспектор Тодорова.

Отчетена е тревожна тенденция за управление на МПС от водачи след употреба на алкохол и наркотични вещества. Те са се увеличили от 35 на 44 след употреба на алкохол и от 16 на 40 случая след наркотични вещества.

„2021-ва година беше тежка година – работа в пандемична обстановка, завишен контрол за спазване на противоепидемичните мерки, три парламентарни избори, президентски избори и балотаж. Наред с това изпълнявахме стриктно задълженията си по опазване на обществения ред, контрол на движението, охрана на мероприятия, провеждането на полицейски операции и други”, заяви старши инспектор Христо Кирков – началник група „Териториална полиция”. Той подчерта, че групата е на второ място в дирекцията, но амбицията е резултатите да бъдат подобрени през тази година.

„Благодаря на всички Вас и на началника на V-то Районно управление на МВР главен инспектор Иван Чочков за доброто сътрудничество, бързите реакции и професионализма”, заяви кметът на „Тракия” Костадин Димитров. Стана ясно, че ще продължи съвместната работа по видео наблюдението в района, което дава добър резултат по превенция и разкриване на нарушения на обществения ред и посегателство на общинско имущество.

Срещата се проведе в ритуалната зала на кметството в най-младия пловдивски район при спазване на противоепидемичните мерки. На нея присъстваха районните полицейски инспектори, директорите на учебните и детски заведения в района, заместник-кметът Веселина Стоянова, жители на „Тракия”.

Решено бе да продължат съвместните инициативи в училищата, детските градини и ясли по отношение на обучението на децата и изграждане на взаимно доверие. Директорът на СУ „Черноризец Храбър” Елена Кисьова предложи да се възобнови действието на ниво район на т.н. детско полицейско управление и да бъдат проведени на лекции на тема киберпрестъпност сред подрастващите ученици.

Полицейските инспектори от „Тракия” отчетоха работата си през миналата година