Пловдивският район „Тракия“ – място, достойно за пълноценен живот

26.05.2020

Кметът Костадин Димитров

Кметът Костадин Димитров: Особено съм горд с успешните строителни обекти

Район Тракия Община Пловдив

Костадин Димитров е магистър по математика от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Вицепрезидент на Българската федерация по таекуондо ITF, дългогодишен състезател и републикански шампион. Кмет на район „Тракия” – община Пловдив, трети мандат. На местните избори на 27 октомври 2019 г. е избран на първия тур с над 60% от гласовете.

Кметът Костадин Димитров

Г-н Димитров, от получаването на приза „Най-добър район за живеене“ през 2008 г. до днес район „Тракия“ се е променил изключително много и вече категорично не може да се говори, че това е „спалнята на пловдивчани“, нали?

Ще Ви допълня, че и през 2011 г. отново получихме отличието „Най-добър район за живеене“. И ще призная, че мнозина от кметовете преди мен са оставили добро след себе си. Изграждането на първите блокове в района започва през 1973 г. с ускорeни темпове, които са целяли спешното преодоляване на тежката жилищна криза в бързо разрастващия се Пловдив. Новодомците са били млади семейства от работещи хора.
В последните години от добро място за нощуване се преобразихме в отличен квартал с всичко необходимо за пълноценен живот – чиста и подредена околна среда, магазинна и друга обслужваща мрежа, условия за отглеждане и възпитание на деца, възможности за професионална реализация.

Как оценявате личния Ви принос за развитието на „Тракия“?

Аз и екипът ми стартирахме с нашата концепция за инфраструктурни дейности постепенно, микрорайон по микрорайон във всички 13 на брой. Навсякъде има определена специфика. Населението впрочем ни подкрепя и може би това е една от големите причини за категоричния ми резултат на последните избори. Хората виждат, че всичко около техните жилища генерално се променя – почти навсякъде вече има красиви междублокови пространства, нови тротоари и улици.
Нещо за отбелязване – преди да стартират различни строително-монтажни и озеленителни мероприятия, преди да навлезе тежката строителна техника, ние неколкократно се срещаме с хората, обсъждаме идеите на проектантите, променяли сме плановете съобразно вижданията на живеещите – какъв тип тротоар предпочитат, къде да има скосявания, на кое място да увеличим паркоместата, къде да има пешеходна зона, какво озеленяване искат и т.н. Целият този разговор, постоянните срещи с хората, чуваемостта между гражданите и районната администрация – това са реперите на всичко онова, което е днес район „Тракия“. Всичко, което сме направили през годините, което правим и днес, сме го постигнали заедно с моите съграждани. И затова всички сме горди.

А кои са по-големите реализирани обекти?

В „Тракия“ за последните 30 години за първи път има построена ясла за осем групи – чудесна сграда, страхотно озеленяване, прекрасно обзавеждане. Успяхме да извършим и необходимите ремонти на съществуващите детски градини с изключение само на две.
Увеличихме броя на парковете в района, като облагородихме повечето от тях. Изградените велоалеи като километри са най-много за целия областен град, над 15 км.

А ако погледнем напред, какви са Вашите приоритети в програмата Ви до 2023 г.?

На първо място е голямата идея да направим още един парк за нашите съграждани. Забележителното е, че „тракийци“ и след работа, да не говорим в почивните дни, почти не напускат квартала и престижният парк „Лаута“ явно не е достатъчен.
Хората имат достатъчно и добре снабдени магазини, кино, места за спортуване, но оказва се, че гражданите, като излязат от блока, искат наблизо да има зелени площи за децата, за възрастните, да има атракциони. Преди време направихме нова площадка в „Ротари парк“. Тя е разделена на три възрастови зони и реализирана с финансовата подкрепа на община Пловдив, а стойността на обновяването е 43 000 лв.
Инвестирахме в Парка на репресираните, където новите съоръжения са произведени в Швеция и са предназначени за различни възрастови групи. Те са толкова устойчиви, че дори и след няколко години ще изглеждат по същия начин. За първи път на всяко новооткрито място за игра се прави паспортизация, съобразена с най-високите изисквания според европейските директиви за качество и безопасност – с видео наблюдение, фитнес уреди, осветление, алея за домашни любимци, минифутболно игрище, полигон за велосипеди, чешмички, тоалетни и прочие.
Имаме инвестиции в парк „Майка и дете“, а триизмерното лого на Пловдив – Европейска столица на културата, бе монтирано в най-новия парк „2019“ в района. Място за снимки и срещи в „Тракия” – така наричат своята нова екологична придобивка жителите на района. Отлично развита алейна мрежа, модерни решения при озеленяването, което е част от дарение на БНБ, която в „Тракия“ изгражда най-големия касов център на Българската народна банка за цяла Южна България. За инвестицията от около 14 милиона лв. е избран парцел на изхода на Пловдив в района на пътен възел „Скобелева майка”. Строител на обекта е ДЗЗД „Обединение „Тракия БНБ”, в което участват „Калистратов Груп” ООД и „Геострой” АД.
Към бюджета на район „Тракия“ местният парламент гласува 200 000 лв. за старт на дейности по парка „Кан Крум“. Като цяло инвестицията е голяма за районната администрация, а сумата ще позволи да се работи по основните алеи и напоителната система.

Да кажете няколко думи и за образователната инфраструктура?

Смея да твърдя, че първостепенната ни грижа за училищата се усеща от хората. В СУ „Черноризец Храбър“ имаме много добра материална база, свързана с профилираното обучение по предприемачество и информационни технологии. И нещо любопитно – педагогическият колектив дори в подземния етаж на сградата търси варианти да развие нови кабинети, толкова е сериозен броят на желаещите деца там да завършат средното си образование.
Базата, повтарям, е много добра, с две футболни игрища, санирана според всички изисквания за енергийна ефективност.
СУ „Димитър Матевски’’ пък е базово на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Изцяло е обновено с европейски проект.
На сайта на СОУ „Св. Софроний Врачански“ има едно поздравително слово на ученик при откриването на новопостроеното училище към строителите, гостите, учителите: „Отброявахме дните, заредени с неистов ентусиазъм, с който родолюбиви българи изграждаха този нов храм на образованието. Душата си вградиха тук строителите, та училището стана така хубаво, по български гостоприемно…“
Може би това е достатъчно по темата за образователната инфраструктура?

В условията на пандемията работата на Вашата администрация няма как да спре…

Факт е, че успяхме да наложим едно много добро темпо при административните услуги, вкл. и тези, свързани със строителния бизнес.
За колегите не е тайна, че аз от години говоря и защитавам тезата си за необходимостта от дистанционно обслужване на клиентите. Нашите специалисти са с изключителна квалификация и в условията на извънредното положение се справят със задълженията си повече от добре.
А това, което се наблюдава в „Тракия“ като реализации от строителните фирми, наистина е забележително. Много големи и успешни обекти бяха построени и аз като кмет съм особено горд, че тук вече са обособени едни от най-престижните жилищни комплекси в Пловдив. Радвам се, че успявам да мотивирам, да убедя в разговори, чрез лични срещи големите инвеститори да влагат допълнително в инфраструктурата. Например – в паркоместа, което е интересна и болезнена тема.
Ние имаме и уникална индустриална зона с много и разнообразни успешни производства. Значителна част от фирмите работят за чужбина и сега в голяма степен разчитаме на тях в това сложно време.

Заснехме няколко добре санирани блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради?

Имаме наистина, но тази програма не беше реализирана в нашия район по най-добрия начин. Можехме да обновим над 300 апартамента, а това така и не стана. Една от грешките според мен беше, че документацията не се движеше на място от районната администрация, а беше предоставена на голямата община. Напливът от желаещи се оказа непосилен за съжаление. Като добавим и типичното съмнение на нашенеца, че щом нещо е безплатно, то не е наред, се вижда негативният резултат.

Стандартен за нашия вестник е въпросът за състоянието на ВиК мрежата?
Големият ни проблем е строителството на южния обходен колектор за отпадната вода, което върви с общинско финансиране, а то недостига. В момента при проливни дъждове в района имаме няколко точки, които се наводняват. При това става дума за натоварени пътни участъци, като бул. „Санкт Петербург“ например. Там се събира дъждовната и отпадната вода от широк периметър и налягането върху системата е много сериозно.
Въпреки това съвместната ни работа с поделенията на ВиК – Пловдив, е добра и сега на дневен ред идва подмяната на старата водопроводна мрежа. Ще го направим по изпитания начин – по микрорайони.
Нещо любопитно – ние дадохме възможност на строителния бизнес да направи чешмички около новите обекти. Тази моя идея беше приета радушно и сега на територията на „Тракия“ в парковете има построени над десет чешми. Приятна гледка, водата е дар Божи и колкото повече хора могат да пият от нея, толкова повече те стават съпричастни на намеренията ни животът да става по-подреден и по-хубав.

Третият мандат съвпада за съжаление с огромно изпитание за населението и икономиката на държавата. Как кметът Димитров си представя неговото развитие?

Аз имах силен първи мандат, много успешен втори и логиката показва, а и самите граждани очакват още по-добри години. Но искам и друго да кажа – дори и някои от новозаселилите се при нас да не знаят името Костадин Димитров, те във всеки един момент трябва да имат усещането, че там някъде, в една хубава сграда има хора, които с маски, ръкавици и дезинфектанти мислят и работят за тях.
Не само безпроблемните улици и тротоари, останалата инфраструктура, чистотата и подредеността, но и надграждането – ежедневно, по микрорайони, с нови идеи – всичко това ще отбележи третия ми мандат, като припомням, че нашето финансиране е в прерогативите на община Пловдив.

Източник Вестник Строител.