От „Тракия” стартира петата кампания „Весели очички”

19.10.2022

От „Тракия” стартира петата кампания „Весели очички”
От „Тракия” стартира петата кампания „Весели очички”

Кметът на „Тракия” Костадин Димитров даде символичния старт на кампанията „Весели очички” в детска градина „Червената шапчица“.

За пета година организаторите на инициативата – трите пловдивски Лайънс клуба – „ Пловдив-Филипополис“, „Пловдив”, „Евридика” и Национален център за рехабилитация на слепи ще осъществят профилактични прегледи на очите на децата от подготвителните групи на пловдивските детски заведения в партньорство с шестте районни кметства в града. Изготвена е програма, по която е организирано поетапното изследване на децата от групите в детските заведения.

Изследването се реализира безконтактно, със специален апарат, който чрез звук и картина привлича вниманието на детето, очите му се улавят в бял правоъгълник и могат да се анализират. Изследването е автоматично, като се проверява роговицата на очите, извършва се изследване за далекогледство и късогледство, сравняват се размерите на зеницата на двете очи.

„Приветствам всяка инициатива, насочена към опазване на детското здраве. Благодаря на организаторите за доброто сътрудничество и за тази кампания, която вече се превръща в традиция”, заяви кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

„Изключително сме радостни от факта, че се регистрира все по-голям интерес към профилактиката на детското зрение, както от родители, така и от учители. Самият факт, че някои от екипите на детските заведения са направили връзка директно с личните лекари на децата е доказателство за изграденото взаимно доверие и партньорство в здравното обгрижване на подрастващите малчугани”, споделят организаторите.

Децата, при които се констатират отклонения в параметрите на зрението, се консултират от специалисти с цел назначаване на адекватно лечение. Бързите и адекватни действия при регистрация на отклонението в параметрите на зрението довежда до успешно лечение, още докато не са се отключили сериозни проблеми.

Целта на организаторите на Кампанията „Весели очички“ е да бъдат открити навреме отклонения в зрението и заболявания на очите, да бъде гарантирано успешното им лечение, още докато не са отключили сериозни проблеми за децата.