Нова ограда и охрана контролират достъпа до Ботаническата градина в Пловдив

12.05.2020

Нова ограда и охрана контролират достъпа до Ботаническата градина в Пловдив

Нова ограда и охрана контролират достъпа до Ботаническата градина в Пловдив

Готова е оградата на Ботаническата градина в Пловдив. Ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева и кметът на район „Тракия” Костадин Димитров посетиха обекта, за да проверят на място изпълнението на дейностите.

Съоръжението е с дължина над 1350 метра и огражда площ от повече от 113 декара. Началото на изграждането му започна в края на септември миналата година. Финансирането бе осигурено съвместно между Община Пловдив и висшето учебно заведение. Дейностите по осъществяването на проекта включваха полагане на бетон и поставяне на метална система от пана.

Достъпът до Ботаническата градина освен от оградата, вече се контролира и от охрана. Това са първите стъпки в процеса за възраждането на мястото, в което има ценни растителни видове – уникални или застрашени от изчезване.

Предстои изготвянето на идеен проект за възстановяване на Ботаническата градина, която освен за практически знания на студентите от университета и за научни изследвания на ботаниците, да стане привлекателна за посещения на граждани. Всичко това може да се случи само със съвместните усилия на институциите, коментира проф. Янчева и кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

Ботаническата градина е в активите на Аграрния университет от 1946 г. и се управлява от него като правоприемник на Висшия селскостопански институт.