Костадин Димитров: Бяхме с тракийци в трудната 2020-а

31.12.2020

Костадин Димитров
Костадин Димитров

Интервю на Костадин Димитров, трети мандат кмет на район Тракия, пред Plovdiv-online.

https://bit.ly/34XNZ6J

Избран мажоритарно още на първи тур – единствен случай в Пловдив – с над 60% от гласовете. Преди това е работил като заместник-кмет в район Централен и в частния сектор. Вицепрезидент на Българската федерация по таекуон-до ITF. Дългогодишен състезател по таекуон-до ITF – републикански шампион, член на Националния отбор, международен инструктор и международен съдия, майстор по таекуон-до ITF, треньор на много европейски и световни шампиони, организатор на Световното първенство по таекуон-до ITF 2015 г. и на Световното първенство по таекуон-до ITF 2019 г. в Пловдив.

Какво най-важно успяхте да свършите за района си през 2020?

През 2020-та година успяхме да свършим някои не толкова големи, но важни за „Тракия” проекти. Може би най-мащабният от тях е осигуряването на повече паркоместа за жителите на някои от микрорайоните – около блокове 82 и 84, в зона А-6. Общият брой на новите места надхвърля 300.

Разбира се, „Тракия” е най-младият, най-хубавият, най-добрият район за живеене в Пловдив, но с проблемите, които съществуват, трябва да се справяме през годините.

Успяхме да направим така, че жителите на микрорайон А-6 да се почувстват по-добре, но тази наша работа продължава. Обновихме тротоари и предблокови пространства на 110-ти, 109-ти, 108-ми и 107-ми блок. Предстои да продължим с тротоари пред блокове 106, 105 и 100.

„ВиК” подмени водопровода по улица „Братан”, а ние преасфалтирахме разкопаните участъци. Вече не би трябвало хората там да имат проблеми с водоснабяването. Остава да преасфалтираме цялата улица, защото в бюджета за тази година имахме средства само за частичен ремонт. Надявам се през 2021-ва да ни бъде отпуснато финансиране за цялостна реконструкция, за да може зоната да придобие общ завършен облик.

Това, което правим през годините в „Тракия”, е като подхванем една задача, да я караме до края. Затова мисля, че се получиха много добри микрокварталчета в „Тракия”, в които успяхме да направим много добра инфраструктура – път, тротоар, паркинг, място за почивка, озеленяване и т.н.

Разбира се, работата, която ние реализирахме тази година има за цел да подобри условията за гражданите и свършеното да се натрупва през годините. Мислим догодина да продължим с дейностите в зона А-6, където имаме подписан договор за изграждането на тротоари.

Това, което в по-голям мащаб трябва да мислим за квартала, е парковата среда. Успяхме през изминалите години да реновираме парк „Лаута”, да направим така, че хората да влязат в него, да открият този зелен оазис, който освен до „Тракия” е близо до центъра, до район „Източен”. Той вече се посещава от хора от целия град.

Изградихме един изцяло нов парк „2019” на бул. „Освобождение”, който си иска своята поддръжка, подобрихме средата в Парка на ротарианците, които помагат за неговото облагородяване. Имаме парк „Майка и дете”, Парка на репресираните, за които полагаме непрестанни усилия.

Освен тях обаче ние искаме да изградим и нов парк зад паметника „Кан Крум” – един много скъп проект от началото на 2011-та година. Трябваше да вземем решение дали да чакаме да дойде отнякъде цялото финансиране от над 9 милиона лева или този скъп проект да се преразгледа и да се направи нещо по-скромно, което да се ползва от хората.

През 2020 г. се опитахме да направим първите стъпки за реализиране на поредния парк в „Тракия”, но имахме проблем с обществената поръчка – никой не се яви за тази цена, която бяхме заложили.

През 2021-ва ще се опитаме да преразгледаме нещата, въпреки че съществуват много въпросителни, най-голямата от които е с финансирането от общината и помощта от ОбС, защото знаем, че ще има намаляване на финансите за инфраструктурни обекти заради пандемията.

Важна част от зелената система на район „Тракия” е Ботаническата градина, на която заедно с Аграрния университет поставихме началото за облагородяването й. Вече имаме монтирана ограда с помощта на Община Пловдив, а съвместно с доброволци и университета там се провеждат различни инициативи и почистване на растителността. Имаме добро сътрудничество с ръководството на Аграрния университет и фондацията, и заедно ще продължим да работим за облагородяването на Ботаническата градина.

А какво не успяхте – поради пандемията?

Това, което не направихме, са детски и спортни площадки, места за отдих. Наложиха го противоепидемичните мерки, особено в началото на пандемията, когато бяха затворени парковете, спортните и детски съоръжения. Представете си, че днес ги направим, а утре да ни се наложи да ги затворим. Съобразихме се с изискванията за спазване на дистанция и ограничения при общуването. Именно затова ние се насочихме към инфраструктурата, а местата за почивка, отдих и спорт ги оставихме за следващи бюджети. Надявам се през следващите години жителите на „Тракия” да имат достъп до повече места за спорт и отдих. В годините сме направили така, че нашият район да има добра инфраструктура за спорт.

Като говорим за спорт не можем да не отбележим, че футболът и футболните школи на територията на района са в подем. В 4-те училища има изградена инфраструктура за този най-популярен спорт. В тази връзка очакваме през следващата година да започне реализацията на мащабния проект за детско-юношеска школа и игрища на „Локомотив Пловдив”. Ние също положихме много усилия за този проект и чакаме неговия старт. В съседство там се изгражда и международен научен център за върхови постижения. Тези обекти ще превърнат цялото пространство в зона за наука, образование и спорт.

Много съжалявам, че санирането в „Тракия” не тръгна така, както ми се искаше, защото заедно с оазисите, които изградихме, в района щеше да се почувства цялостно обновление.

Това, което трябва да се знае е, че колкото и да говорим за нашите успехи, трябва да има промяна и реконструкция на пътната инфраструктура. Това перо трябва да се заложи във финансовата рамка на Община Пловдив. Ако забележите, булевард „Освобождение” – най-голямата пътна артерия в „Тракия”, започва да е проблемна като настилка. В годините се опитахме да я поддържаме, но инфраструктурата си иска своето и след няколко години ще се наложи пълно преасфалтиране и за това общината трябва търси финансиране.

Въпреки, че през тази година с помощта на Община Пловдив успяхме да преасфалтираме отсечки от Околовръстното шосе, всеки път когато минавам оттам, виждам, че то вече не е място за скоростно преминаване на квартала, а проблемен участък, който хората започнаха да избягват. Ще настояваме обектът да бъде включен в капиталовата програма.

Как се отрази кризата с COVID-19 на работата на районната администрация и обслужването на гражданите?

Като голям пропуск в тази посока мога да отбележа, че електронните услуги, които се предлагат, са по-малко, отколкото ми се иска. В годините трябваше да създадем условия на хората вместо да идват до администрацията, да си свършат по електронен път работата. Говорим за плащане на елементарни дължими сметки. Работим в посока на промяна на това статукво и се надявам да имам подкрепата на колегите, за да имаме повече на брой електронни услуги.

Направихме така, че в нито един ден да не бъде затруднено обслужването на гражданите, въпреки и че при нас имаше заболели служители. Създадохме безопасна среда за работа и обслужване в кметството.

Успяхме да осъществим много благотворителни кампании, насочени към подпомагане на изпаднали в нужда граждани било то заради пандемията с коронавируса или по други причини. Станахме и посредници между бизнеса и гражданите, които искат да дарят и нуждаещите се. Създадохме хранителна банка в помощ на тракийци. Инициативата нарекохме „Пакет с грижа” и в нея се включиха много спомоществователи, което показва, че сме състрадателни и имаме нужда да помагаме. Искрено благодаря на всички, които ни подкрепят в тази хуманна кауза, която продължава.

Много е важно, че успяхме да реализираме голяма част от културната си програма. Тази година обновихме и подхода към „Лаута” и паркът освен място за спорт и почивка вече е и притегателен център за провеждане на културни събития. „Лаута” тази година бе домакин на Народен събор Пловдив, Рицарския фестивал, Скуул Рок Фест и други мероприятия. В парка провеждаме събития с мащабите на град Пловдив, успяхме да сме едно децентрализирано място, където фестивалите намериха своя дом. Радвам се, че продължихме културната програма от 2019-та, когато бяхме Европейска столица на културата.

Имахме културни прояви и в парк „2019”, където имаше концерти на Биг Бенд „Пловдив” с участието на „Арт Войс Център”, там се събрахме за запалването на светлините на коледната елха. Надявам се това да продължи и през 2021-ва.

Ще има ли проблем с приходите в района заради решението на ВАС, че доброволното платено паркомясто пред блоковете е незаконно и как това се изразява в цифри?

Това, което направихме съвместно с другите районни кметове, е много бързо да се обединим за една нова променена наредба, която да отговаря на условията в решението на ВАС, за да може да продължи запазването на паркоместа.

Работещите хора, които носят добавената стойност, трябва да имат възможност, прибирайки се от работа късно вечер, да паркират на удобно за тях място. В приемните ми дни, по имейл и във фейсбук най-много молби получавам от граждани, които желаят място за паркиране. Ние трябва да откликнем за техните нужди. Разбира се, имали сме и входове, в които хората се противят срещу запазеното паркомясто и ние се съобразяваме.

Кои са най-големите предизвикателства пред един районен кмет в условията на пандемия?

Ако в началото на пандемията ние участвахме активно в разясняването на мерките, в разпространението на информационни брошури с правилата и начините за дезинфекция, то във втората фаза ние бяхме ангажирани изключително много с дейности, насочени към ограничаване на заразата.

Предизвикателствата са такива, че страхът от заразяване, от невидимата опасност е съпроводена с това някой да не остане лишен от храна, от топлина, от най-необходимото. Успяхме в тази обстановка да бъдем на разположение на тракийци – получавахме сигнали по телефон, в социалните мрежи, по имейл, общувахме с домоуправителите. Организирахме се така, че да достигнем до всеки нуждаещ се, обърнал се към нас за подкрепа. Работим така, че да сме полезни на гражданите и по този начин сърцата ни остават пълни, чувстваме се полезни, че служим на обществото.

Върху какви проекти ще наблегнете през 2021?

Ние като районна администрация нямаме пряко финансиране на проектите. Ако имаме такса или налог, които да остават при нас, тогава можем да кажем за колко средства кой проект ще финансираме. Но когато имаме голяма зависимост, то ние ще настояваме пред Община Пловдив проектите на район „Тракия” да се случат. 2021-ва година не мога да се ангажирам и да кажа твърдо: „ще направим това и това” предвид ограничените заради пандемията финансови средства. Мога да кажа само, че ще настояваме: да се преасфалтира улица „Братан”, да се довърши инфраструктурата в микрорайон А-6, да започне изграждането на парк „Кан Крум”. Тук ще подчертая участието на фирми, организации и граждани в залесяването на „Тракия”. Тиймбилдинги, годишнини и други мероприятия се отбелязват под формата на засадени дръвчета в най-младия пловдивски район. Радвам се, че „Тракия” става все по зелена и по-зелена.

2021 е изборна година. Можете да се обърнете към избирателите си сега?

Това, което показва правителството като стабилност и добра организация в условията на паднемия, е нещо изключително. Всеки ден виждаме работата на министър-председателя Бойко Борисов. Дори в почивни дни, когато повечето от нас почиват, нашият премиер работи. Тази нестихваща енергия е причина да имаме такава стабилност в България, която е много важна за развитието през следващите години. Изводите си ги правят самите избиратели, а ние можем да кажем – адмирации за свършеното.