Йордан Йовчев и Костадин Димитров дадоха старт на Европейския ден на спорта в училище

25.09.2020

Ден на спорта в училище
Ден на спорта в училище

На 25 септември в Средно общообразователно училище „Св. Софроний Врачански“  в Пловдив беше официално открит шестият Европейски ден на спорта в училище. Клуб по таекуондо TAEKWON-DO АСТК „Тракия“- Пловдив представиха демонстрация пред децата, а легендата на спортната ни гимнастика  Йордан Йовчев даде старт на спортния празник с обща физзарядка за всички ученици от училището.

Домакин на откриващото събитие бе кметът на Район „Тракия“ Костадин Димитров, който за пореден път подкрепи инициативата. “Нека не забравяме, че редовната физическа активност допринася за по-силна имунната система.  Вярваме че дори и в тази ситуация, в която се намираме  е много важно да продължим да работим  за повишаване на физическата активност у децата. Надявам се, че повече деца ще пожелаят по-често да имат възможност да спортуват и да се движат”  – каза Костадин Димитров при откриването на Европейския ден на спорта в училище в Пловдив.

Над 100 ученици от първи до 5-ти клас от училището взеха участие в забавни спортни игри и участваха в различни активности като йога, детски функционални тренировки, футбол и други. В програмата за спортния празник в училището беше предвиден футболен мач между децата, воден от треньорите на ФК “Пловдив” и емблематичният вратар на Ботев (Пд) от 90-те години Лилчо Арсов.

Разработихме различни варианти за провеждане на спортния празник, в зависимост от развитието на ситуацията в отделните учебни заведения. Събитието може да се проведе онлайн  – чрез различни инициативи, стимулиращи движение у децата и/или присъствено – спортен  празник в училище, осъществен при спазване на противоепидемичните мерки.  В помощ на учителите бе предоставен специализиран наръчник по темата  “Спортът като начин за подобряване на психичното  здраве при децата”, както и онлайн пакет  с различни занимания #безотпадъци””, сподели Николета Янева, координатор образование на БГ Бъди активен

Празникът продължи със спортни и образователни игри. Децата имаха възможност да преминат по сензорна пътека, направена от рециклирани материали – капачки, тапи от вино, камъчета, лего части, точилка. Така те се научиха, че нещата, които в ежедневието си изхвърляме, могат да бъдат използвани и като полезни за здравето уреди. Освен това по този начин ще се намали и боклукът.

 Водеща на събитието бе популярната пловдивска изпълнителка Едит, която подкрепи инициативата и каузата за повече активно време при децата. Самата певица се включи активно в дейностите и участва във физзарядката на Данчо Йовчев.

 Близо 20 други училища от Пловдив са организирали различни инициативи, посветени на насърчаването на спорта. Тъй като една от целите на инициативата е учениците да се запознаят с нови спортове и физически занимания, организаторите се надяват чрез тези нови срещи децата да се запалят по нови занимания и да започнат да спортуват и да се движат редовна.

Още много училища от България ще участват в общоевропейската инициатива за насърчаване на спорта, физическата активност и здравословния начин на живот сред учениците. Училищата с най-разнообразна програма ще могат да кандидатстват за отличие Най-активно училище на 2020 г., което се връчва от българския координатор на програмата сдружение БГ Бъди активен.  Европейският ден на спорта в училище се провежда за шести път, като през миналата година в него да участваха над 9 000 учебни заведения в 44 държави в света. Европейският ден на спорта в училище е част от Европейската седмица на спорта. 

Тази година специалните теми са за допълнителни спортни игри в училищата посветени на опазването на околната среда – Игри #Безотпадъци и новата тема – Спортът като начин за подобряване на психичното  здраве при децата – за която е предвиден специализиран наръчник и  онлайн обучение на педагозите по темата. 

Игрите, посветени на опазването на околната среда са с фокус върху намаляване на отпадъците и тяхното разделно събиране и рециклиране. Всяко училище само избира  и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които ще бъдат представени, както и партньорите за осъществяване на инициативата. Игри без отпадъци са част от дългосрочната програма _Място България на БГ Бъди активен. 

Обездвижването и заседналият начин на живот са един от застрашаващите фактори за здравето на европейците, а намаляващата възрастова граница на затлъстяването и свързаните с него здравни проблеми са изключително тревожни. Справянето с тези проблеми чрез насърчаването на редовна физическа активност е една от целите на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), инициатор на програмата Европейски ден на спорта. Събитието е включено в нейната ежегодна инициатива за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE. Програмата е съфинансирана по програма Еразъм+ на Европейската комисия.