Деца от ДГ „Десислава“ засадиха цветя за Световен ден на околната среда заедно с кмета на „Тракия“ и екоексперти

03.06.2021

Деца от ДГ „Десислава“ засадиха цветя за Световен ден на околната среда заедно с кмета на „Тракия“ и екоексперти
Деца от ДГ „Десислава“ засадиха цветя за Световен ден на околната среда заедно с кмета на „Тракия“ и екоексперти

Деца от ДГ „Десислава“ засадиха пролетни цветя заедно с кмета и заместник-кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров и Веселина Стоянова, както и с експерти от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. Малчуганите бяха подготвили лопатки, с които да изкопаят дупки за цветята. Те помогнаха на гостите заедно да разкрасят двора на детското заведение.

Възпитаниците на Гергана Кънева и Анета Николова представиха открит урок за опазване на природните ресурси. Те са участвали в изследователски и творчески проект, демонстриращ пътя на рециклираната хартия, като са създали изделия от получената от тях суровина и са спазили технологичния процес. Сами са изработили от рециклираната хартия картички, тефтери, чашки, чинии и др. материали, които показаха пред гостите.

Експертът от Басейнова дирекция Ивайло Илиев разказа на децата за необходимостта от опазване на водните ресурси и даде примери как всеки един от нас може да помогне за възстановяване на екосистемите. Децата обещаха, че ще продължат да се грижат за съхранение на природата и за облагородяване на заобикалящата ги среда.

„Планирали сме всяка година да засаждаме минимум 1000 дървета в район „Тракия“ и да облагородяваме зелените пространства около блоковете“, заяви кметът Костадин Димитров. От своя страна заместник-кметът Веселина Стоянова допълни, че тази година в три училища и три детски градини в района са одобрени проекти на ПУДООС.

В ДГ „Десислава“ се осъществяват 3 екологични проекта – „Вкусна образователна биоградина“, преобразуване на пясъчниците в зона за игра и изграждане на еко интерактивна площадка с библиотека в двора по ПУДООС. „Щастлива съм, че имаме възможност чрез средства по екологични програми да подобряваме образователната среда и да създадем условия на децата за приятна атмосфера. Чудесен е екипът ни, който работи изключително отдадено за възпитанието на подрастващите и в частност за екологичното обучение“, посочи директорът Жана Петрова.

Малчуганите поздравиха гостите и с танци, подготвени по хореография на музикалния им ръководител Татяна Бошева. Децата получиха подаръци от гостите, а засадените цветя бяха осигурени от ОП „Паркове и градини“.