Четирикратен европейски шампион откри седмия Европейски ден на спорта в училище

25.09.2021

Четирикратен европейски шампион откри седмия Европейски ден на спорта в училище
Четирикратен европейски шампион откри седмия Европейски ден на спорта в училище

Учениците от пловдивското училище  Димитър Матевски се включиха във физзарядка с Габриела Петрова и Любина Лесова

Огромен Шишеяд бе поставен в двора на училището с което се даде старт на съревнованието “Искам да съм полезен… в училище”

На 24 септември в СУ Димитър Матевски в Пловдив беше официално открит седмия Европейски ден на спорта в училище. Клуб по таекуондо TAEKWON-DO АСТК „Тракия“- Пловдив представиха демонстрация пред децата, а Любина Лесова и Габриела Петрова дадоха старт на спортния празник с обща физзарядка за всички ученици от училището.

Домакин на откриващото събитие бе кметът на Район „Тракия“ Костадин Димитров, който за пореден път подкрепи инициативата. “Редовната физическа активност допринася за по-силна имунната система.  Много е важно да продължим да работим  за повишаване на физическата активност у децата. Надявам се, че повече деца ще пожелаят по-често да имат възможност да спортуват и да се движат”  – каза Костадин Димитров при откриването на Европейския ден на спорта в училище в Пловдив.

Над  130 ученици от четвърти клас от училището взеха участие в забавни спортни игри и участваха в различни активности като йога, детски функционални тренировки, футбол и други. В програмата за спортния празник в училището учениците имаха възможност да играят и образователни игри #БезОтпадъци. Училище Димитър Матевски стана и първото училище домакин на кампанията Искам да съм полезен в училище, която стартира своето пилотно издание в район Тракия. В двора на училището бе разположена арт инсталацията Шишеяд, която ще събира бутилките.  В рамките на няколко месеца училищата от района ще имат възможност да се състезават за най-голямо събрано количество пластмасови бутилки, а наградата ще бъде намеса в двора на учебното заведение. Всички училища ще получат и специални ресурси – наръчници за работа с деца по темите за опазване на средата, разделно събиране на отпадъците и рециклиране. Партньори на кампанията са клуб Ротаракт Пловдив Филипопол и Ротаракт Пловдив.

Тъй като една от целите на инициативата е учениците да се запознаят с нови спортове и физически занимания, организаторите се надяват чрез тези нови срещи децата да се запалят по нови занимания и да започнат да спортуват и да се движат редовна.

“През тази година новата допълнителната тема на кампанията е “Активни пространства” и как дворът на училището, може да подтиква децата към повече физическа активност. Училищата ще бъдат поканени да преосмислят училищната база като инструмент за мотивация на децата да се движат повече чрез различни асфалтни игри, артистични и креативни намеси и доза изобретателност. ”, сподели Николета Янева, координатор образование на БГ Бъди активен – “С помощта на тебешири, малко боя или други методи училищните стълби и плочките в двора могат да бъдат активен атракцион в ежедневието на детето. Другата допълнителна тема през тази година в училищния празник на спорта отново ще бъде опазването на околната среда”. Координаторите са разработили идеи за различни физически игри, посветени на намаляването и рециклирането на отпадъци, които училищата могат да осъществят. За участващите училища са предвидени различни напътствия и информационни материали, които ще улеснят работата им. В критериите за най-активно училище, през тази година, има специален допълнителен критерии за Училищен двор-красив, зелен и активен. Освен, че критерият може да донесе от 1 до 10 точки в крайното класиране, най-добрата намеса ще спечели и сумата от 1000лв, с която да осъществи допълнителна промяна в своя двор.

Още много училища от България ще участват в общоевропейската инициатива за насърчаване на спорта, физическата активност и здравословния начин на живот сред учениците. Училищата с най-разнообразна програма ще могат да кандидатстват за отличие  Обездвижването и заседналият начин на живот са един от застрашаващите фактори за здравето на европейците, а намаляващата възрастова граница на затлъстяването и свързаните с него здравни проблеми са изключително тревожни. Справянето с тези проблеми чрез насърчаването на редовна физическа активност е една от целите на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), инициатор на програмата Европейски ден на спорта. Събитието е включено в нейната ежегодна инициатива за насърчаване на физическата активност и масовия спортNowWeMOVE. Програмата е съфинансирана по програма Еразъм+ на Европейската комисия.

За информация:

Николета Янева

БГ Бъди активен

nikoleta@bgbeactive.org