Доброволци от Кока-Кола ХБК България с акция по залесяване в „Тракия”

06.04.2023

Доброволци от Кока-Кола ХБК България с акция по залесяване в „Тракия”
Доброволци от Кока-Кола ХБК България с акция по залесяване в „Тракия”

Служители на Кока-Кола ХБК България проведоха акция по залесяване, като засадиха 40 дървета ясен в район „Тракия“ в Пловдив. Дърветата са дарение от компанията, а засаждането им е в подкрепа на инициативата „Засади дърво-създай живот” на районния кмет Костадин Димитров за озеленяване на квартала.

Днешното залесяване се проведе в пространството зад 247-ми блок в микрорайон А-12 и в него се включи заместник-кметът Пенчо Малинов, а експертите от отдел „Екология” в районната администрация в „Тракия” и ОП „Градини и паркове”  помогнаха за успешното провеждане на инициативата.

Акцията по залесяване е част от дългогодишната екологична и образователна програма на Системата на Кока-Кола в България „Моят зелен град“, която се провежда за 16-та поредна година. Тя се осъществява в подкрепа на глобалните ангажименти на Кока-Кола до 2030 г. да постигне еквивалента на 100% събиране и рециклиране на всяка продадена от компанията бутилка или кен, както и до 2040 г. да се превърне във въглеродно неутрална компания.

Като част от предишните издания на инициативата, служители от Системата на Кока-Кола у нас успяха да озеленят, почистят и облагородят редица местности, горски пространства и паркове в страната. Всяка година в рамките на кампанията се избират локации, в които трудът на доброволците е необходим и полезен в цялостната грижа за околната среда и допринася за подобряването на екологичните условия и ресурси в съответната местност. Само в последното издание на инициативата над 1000 служители на Кока-Кола и техните семейства премахнаха от картата на България над 800 тона битови отпадъци и над 650 тона разделно събрани отпадъци. В предходните си доброволчески акциите успяха да засадят над 7 декара гори, да съберат над 3000 чувала с отпадъци от десетки локации в страната, да почистят над 30 км крайбрежни зони, да трансформират 10 спирки на градския транспорт в София в контейнери за събиране на пластмаса и да подкрепят много други общественополезни инициативи.